Tips voor een gezonde voeding tijdens de zwangerschap

In het kort

 • Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten, ei en melkproducten.
 • Kook met verse producten. Eet rauwe groente vers.
 • Drink geen alcohol.
 • Drink niet meer dan 2 kopjes koffie per dag.
 • Neem geen rauwe eieren, rauwe melk en zachte kazen die van rauwe melk gemaakt zijn.
 • Zorg dat vlees en vis goed doorbakken of gekookt zijn.
 • Eet geen lever.

Tips voor een gezonde voeding tijdens de zwangerschap

Het verzorgen van je voeding tijdens de zwangerschap is van vitaal belang voor zowel jou als je baby. Hier zijn enkele richtlijnen om ervoor te zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt en mogelijke risico's minimaliseert.

 1. Specifieke supplementen zijn noodzakelijk: Het is cruciaal om tijdig supplementen in te nemen die speciaal zijn aanbevolen voor zwangere vrouwen, zoals foliumzuur en vitamine D. Deze zijn essentieel voor de ontwikkeling van de baby en kunnen bepaalde complicaties helpen voorkomen. Raadpleeg je zorgverlener voor advies over welke supplementen het meest geschikt zijn voor jou.

 2. Focus op voedzame voeding: Richt je op het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium, jodium en ijzer. Zuivelproducten, groene bladgroenten, volkoren granen, mager vlees en peulvruchten zijn allemaal goede keuzes om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

 3. Kies voor gezonde vetten: Omega-3 vetzuren, die voornamelijk in vis voorkomen, zijn essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van de baby. Kies voor vette vis zoals zalm, makreel en sardines, maar vermijd grote roofvissen vanwege het gehalte aan kwik.

 4. Beperk je cafeïne-inname: Hoewel een beetje cafeïne veilig kan zijn, wordt aangeraden om de inname te beperken tot niet meer dan 200 mg per dag. Overmatige cafeïneconsumptie kan het risico op complicaties verhogen en de ontwikkeling van de baby beïnvloeden.    

 5. Vermijd risicovolle voedingsmiddelen: Sommige voedingsmiddelen kunnen gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap vanwege het risico op voedselvergiftiging. Vermijd rauwe vis, ongepasteuriseerde zuivelproducten, voorverpakte salades en ongewassen groenten en fruit. Zorg ervoor dat vlees en gevogelte volledig gaar zijn voordat je ze eet.        

 6. Hygiëne is cruciaal: Was altijd je handen grondig voor het bereiden en eten van voedsel, en vermijd contact met kattenbakvulling, tuinaarde en rauw vlees, omdat ze besmet kunnen zijn met schadelijke bacteriën.

 7. Vermijd multivitaminepillen: Multivitaminepillen kunnen vaak te veel vitamine A bevatten, wat schadelijk kan zijn voor de baby. Kies in plaats daarvan voor supplementen die specifiek zijn aanbevolen voor zwangere vrouwen en raadpleeg je zorgverlener voor advies.


Door deze richtlijnen te volgen en regelmatig contact te houden met je zorgverlener, kun je ervoor zorgen dat je een gezonde zwangerschap hebt en een gezonde baby ter wereld brengt. Vergeet niet dat elk lichaam anders is, dus aarzel niet om advies in te winnen als je vragen of zorgen hebt.