Waarom in de avond magnesium innemen?

Suplements

Waarom in de avond magnesium innemen?

Magnesium is een van de belangrijkste elementen die de werking van het menselijk lichaam ondersteunen. Het is raadzaam het regelmatig aan te vullen om het zenuwstelsel en het immuunsysteem te versterken. Maar op welk moment van de dag kun je het het beste innemen? Heeft het innemen van magnesium in de avond meer voordelen dan overdag?

Innemen van magnesium in de avond - voordelen

Dagelijkse supplementatie van magnesium in de juiste dosering en met regelmatige tussenpozen heeft een positief effect op de werking van het lichaam.  In feite zijn alle momenten van de dag geschikt voor het innemen van magnesium om de voordelen ervan te voelen.  Het enige wat telt en waar rekening mee moet worden gehouden is regelmaat en inname bij voorkeur ongeveer 1 tot 2 uur na de maaltijd.

Hoewel het tijdstip niet relevant is voor de opname van magnesium, bevestigen onderzoeken dat inname van magnesium in de avond een gunstig effect kan hebben op de snelheid van het inslapen en de kwaliteit van de slaap.

Het innemen van magnesium in de avond, een of twee uur na de laatste maaltijd, helpt het zenuwstelsel te kalmeren. Na een dag van hevige stress en emoties heeft het lichaam behoefte aan rust en ontspanning. Magnesium heeft een gunstige invloed op het zenuwstelsel: het helpt spanning te verminderen en gaat de gevolgen van blootstelling aan stress tegen.

Je kunt dus zeggen dat supplementatie van magnesium kalmte bevordert, wat op zijn beurt het inslapen vergemakkelijkt waardoor de inname in de avond zeker gunstig is.

Invloed van een tekort aan magnesium op de slaap

Heeft een tekort aan magnesium invloed op de slaap?

Problemen met inslapen of een ondiepe slaap kunnen worden veroorzaakt door een magnesiumtekort en de daarmee samenhangende klachten.

Vaak kunnen slaapproblemen worden veroorzaakt door overmatige gevoelens van stress en spanning in het lichaam, die ons er vaak van weerhouden om de hele nacht door te slapen. Een tekort aan magnesium kan algemene prikkelbaarheid veroorzaken. Door het in de avond in te nemen wordt het lichaam dus gemakkelijker tot rust gebracht, wat tot een betere kwaliteit van de slaap leidt.

Regelmatige supplementatie van magnesium ondersteunt de goede werking van het zenuwstelsel, waardoor het lichaam ontspannender wordt. Wanneer we geen stress en spanning voelen, is onze slaap kwalitatief beter en dieper, en slapen we gemakkelijker de hele nacht door.

Een tekort aan magnesium kan ook onwillekeurige spierkrampen veroorzaken, vooral in de kuiten, waar men vooral ‘s nachts last van heeft. Dit maakt het erg vaak moeilijk om in slaap te vallen en leidt soms tot het ‘s nachts wakker worden vanwege hevige pijn. Het regelmatig innemen van magnesium voor het slapengaan helpt de spierspanning in evenwicht te brengen, zodat pijnlijke krampen de slaap niet verstoren.  

Een andere reden voor slaapstoornissen kan een ontregelde melatoninespiegel zijn. Dit hormoon - verantwoordelijk voor het in slaap vallen - begint in de avond te worden aangemaakt. Supplementatie van magnesium in de avond helpt het niveau ervan in evenwicht te brengen.

Zoals je kunt zien, speelt magnesium een grote rol voor een goede slaap. Om de kwaliteit ervan te verbeteren, sneller in slaap te vallen en te voorkomen dat je midden in de nacht wakker wordt, is het raadzaam om voor het slapengaan, na de laatste maaltijd, een magnesiumtablet in te nemen.