Magnesium behoort tot een groep elementen die we regelmatig aan ons lichaam moeten leveren. Een toereikende inname ervan is van essentieel belang voor een goede gezondheid en welzijn, en een tekort eraan kan zeer onaangename gevolgen hebben. Hoe kunnen we het aanvullen? En draagt koffie echt bij tot het onttrekken van magnesium aan het lichaam?
De invloed van magnesium op de gezondheid
Magnesium beïnvloedt alle intercellulaire processen in het lichaam: het is verantwoordelijk voor de spijsvertering, het cardiovasculair systeem, de weerstand en zelfs het welzijn. Het is betrokken bij de opbouw van botten en tanden, vermindert ontstekingen, verlicht symptomen van astma en allergieën, en ondersteunt de opname van kalium. De gevolgen van een tekort ervan kunnen op vele manieren worden ervaren: van lichte krampen van de oogleden of andere delen van het gezicht, tot zenuwpijn, migraine of slapeloosheid. Er kan ook sprake zijn van verminderde concentratie, prikkelbaarheid, malaise en verminderde weerstand. Het lichaam is vatbaarder voor infecties en het wordt veel moeilijker om ze te bestrijden. Bovendien wordt een magnesiumtekort vaak in verband gebracht met toegenomen haaruitval, breekbare nagels, pijnlijke menstruaties en, in het geval van mannen, verminderde vruchtbaarheid.
Koffie en magnesium
Waarschijnlijk hebben we allemaal wel eens gehoord dat het drinken van koffie magnesium aan het lichaam onttrekt. Laten we deze bewering eens onder de loep nemen: 200 ml koffie voorziet ons van ongeveer 7 mg magnesium. Het drinken van 4 koppen koffie kan leiden tot hartkloppingen, een slecht gemoed en het vaker moeten urineren. In dit geval wordt ca. 4 mg magnesium uit het lichaam uitgescheiden, maar er wordt nog steeds meer magnesium opgenomen dan afgevoerd. De situatie is anders bij cafeïnevrije koffie die geen toegenomen urinelozing veroorzaakt omdat er geen cafeïne in zit. Er is dus geen bewijs dat koffie op zichzelf magnesium aan het lichaam onttrekt en tot tekorten leidt.
Het is echter belangrijk op te merken dat het magnesium in koffie niet in de dagelijkse behoefte van het lichaam kan voorzien. Die bedraagt namelijk 300 tot 320 mg bij vrouwen en 400 tot 420 mg bij mannen. Dus als je van je dagelijkse ritueel van koffiedrinken houdt en er geen contra-indicaties voor hebt, is er geen reden om ermee te stoppen, maar koffie zou niet de belangrijkste bron van magnesium moeten zijn.