Is het nuttig om magnesium in tabletvorm in te nemen?

Suplements

Is het nuttig om magnesium in tabletvorm in te nemen?

Magnesium heeft een belangrijk effect op de meeste processen in het lichaam, en een tekort aan dit element heeft een aantal onaangename gevolgen. De supplementatie ervan is uiterst belangrijk, en de behoefte kan variëren afhankelijk van je levensstijl. Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat magnesium goed wordt opgenomen en hoe moet het aan het lichaam worden toegediend?

Verhoogde behoefte aan magnesium

De geschatte behoefte aan magnesium bij volwassenen is 300 tot 320 mg bij vrouwen en 400 tot 420 mg bij mannen. Het is echter vermeldenswaard dat de behoeften van ons lichaam kunnen toenemen afhankelijk van onze levensstijl.

Magnesium is een van de elementen die bij warm weer veel sneller verloren gaan, dus het is uiterst belangrijk om het in de zomer aan te vullen. Lange mensen, sporters of ouderen en mensen die zware lichamelijke arbeid verrichten hebben ook een extra behoefte aan magnesium.

Mensen die vaak alcohol en suikerrijke producten consumeren, behoren ook tot de groep met een verhoogde magnesiumbehoefte. Alcohol verhoogt het risico op verlies van magnesiumionen, met als gevolg hart- en vaatziekten, zwakheid en zelfs spiertrillingen of spierkrampen. De vertering van suiker daarentegen is alleen mogelijk met magnesium: om één suikermolecuul te verteren hebben we maar liefst 54 magnesiummoleculen nodig! Stel je voor hoeveel magnesium ons lichaam nodig heeft als het grootste deel van wat we consumeren bestaat uit de suiker in sappen, dranken en snoep.

Redenen voor een magnesiumtekort

Wat heeft invloed op de opname van magnesium?

Een essentieel element is vitamine B6, die door haar werking op de celmembranen van de darmen het transport van magnesium mogelijk maakt. Daardoor wordt er minder magnesium door het lichaam uitgescheiden en wordt er veel meer naar de cellen getransporteerd. Ook moet je niet vergeten om het dieet aan te vullen met lactose, eiwit en calcium, die eveneens de opname van magnesium aanzienlijk beïnvloeden. Supplementatie heeft alleen het gewenste effect als we zorgen voor een toereikende opneembaarheid. Daarom moet er ook aandacht worden besteed aan andere componenten die bij de afzonderlijke processen betrokken zijn.

Een magnesiumtekort kan op vele niveaus worden ervaren. De meest voorkomende zijn prikkelbaarheid en slaapstoornissen, spiertrillingen, hoofdpijn, zwak haar en verzwakte nagels, gebrek aan energie en zelfs een verzwakte weerstand.

Supplementatie van magnesium

De basis voor een juiste magnesiumsupplementatie is vooral regelmaat, die de sleutel is tot het wegwerken van tekorten. Het is goed het totale gehalte uit voeding en supplementen in aanmerking te nemen, ongeacht of het nu om eenmalige of langdurige inname van magnesium gaat. De dagelijkse behoefte stijgt afhankelijk van de leeftijd en levensstijl.

Magnesiumtabletten zijn vooral nuttig als onze voeding arm is aan producten zoals peulvruchten, zaden, pitten, bladgroenten of noten. Capsules maken het mogelijk de dagelijkse dosis exact af te meten, zodat de hoeveelheid van het opneembare element nauwkeurig kan worden gecontroleerd. Het aanvullen van tekorten heeft een positief effect op botten en tanden, ondersteunt de werking van het hart en de grijze cellen, reguleert de bloeddruk en vergemakkelijkt het inslapen. De rol ervan in het lichaam is uiterst belangrijk. Het is dus de moeite waard de dagelijkse behoefte aan te vullen om elke dag van een goede gezondheid en welzijn te kunnen genieten.